tisdag 7 april 2015

Den stora skogsbranden i Västmanland

Foto: Peter Engman

Fotografen Peter Engman visar bilder och berättar från den stora skogsbranden i Västmanland 2014

Nyhem (Hyttrisvägen 4) 16:e april 19:00

Kaffe 

Foto: Peter Engman

Vid den stora skogsbranden i Västmanland befann sig fotografen Peter Engman bokstavligen i elden. Han är informationsbefäl i Dalregementsgruppen och var med i släckningsarbetet.
– Kameran har jag alltid med mig, säger han.
Nu visar Peter Engman sina foton från skogsbranden, den största i modern tid i Sverige.

Branden bröt ut den 31 juli i närheten av Sala efter en längre tids värmebölja. Den spred sig med vinden de följande dagarna. Samhällena Norberg och Engelsberg, det senare med ett världsarv, hotades. Evakuering förbereddes av Norberg. Den 4 och 5 augusti var de mest dramatiska dagarna.

Röken spred sig långväga, och över stora delar av Dalarna föll ett sotregn. Branden fick ett dödsoffer.
När larmet gick till Dalabataljonen om hjälp så anmälde sig Peter Engman som bandvagnsförare. Han fick då även möjlighet att följa förloppet i katastrofområdet inifrån som fotograf. Hans uppgift var att köra fram brandsprutor dit brandmännen anvisade. Men på grund av tekniska orsaker så fick han i stället använda ett sexhjuligt terrängfordon, en ATV.

Att det var riskabelt att vistas i brandområdet var inget han funderade över. Han är utbildad genom Dalabataljonen som har regeringens uppdrag att hjälpa till vid skogsbränder och eftersök.
– Rädslan kopplade man bort. I och med att vi jobbade så intensivt så tänkte man inte på det. Men vissa områden måste vi passa oss för. Där fick man bara åka in med bepansrade fordon.

Han vet inte hur många sprutor han körde ut första dygnet. Väl hemma igen så släppte spänningen.
Peter fotograferade då det fanns möjlighet under släckningen.
– När de såg mina första bilder så fick jag åka tillbaka och ta fler. Jag fick flyga med försvarets Black Hawk-helikopter, och hängde ut som man ser på krigsfilmer.

Peter Engmans bilder visar det brandhärjade landskapet och några av räddningsarbetarna. Men han undvek att fotografera brandskadade hus och fordon.
– Jag hade en moralisk tanke att inte visa sönderbrända hus och bilar. Jag vill inte profilera mig på andra människors olycka. Man måste ha någon form av riktning, säger han.

Peter Engman som bor i Säter har gjort sig känd som naturfotograf. Han har haft en rad utställningar, bland annat i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Hans bilder av naturen i omgivningarna av Säter har publicerats i naturtidskrifter. 2013 fick han kulturpris i Säter. Men han har en relativt kort bana som fotograf bakom sig.
– Jag började fotografera för fem år sen när jag fick en systemkamera i julklapp, säger han.
Till vardags arbetar han på Ericsson i Falun.

Foto: Peter Engman

Efter några veckor fick naturfotografen Peter Engman åka in i området tillsammans med ett militärt förband som han dokumenterar.
– Det var ett tungt ögonblick att se all denna natur sönderbränd och svart. Det var dödstyst ute i skogen. Inget hördes och så fort det blåste så ramlade en hel del träd ned eftersom deras rötter hade brunnit, berättar Peter Engman.
– Idag (tisdag 12 augusti) var jag ute tidigt för att fota längs ”dödens väg”. Den kallas så för elden har härjat som värst där. Det var också här killen som dog överraskades av elden tillsammans med timmerbilschauffören som var hans chef.

Mitt i all förödelse och tragik fanns det dock vissa tecken på liv.
– Djuren hade redan kommit tillbaka från sin flykt. Jag har under mina många år som naturfotograf aldrig sett så mycket djur under en timme som jag gjorde idag. Fyra rävar, cirka 15 rådjur, älgko med två kalvar, vildsvin och fåglarna satt i de svarta träden och kvittrade. Jag såg också korpar, tjäder, ormvråk och en slaguggla, berättar Peter Engman.

På sina håll syntes till och med gröna växter och brandmän som Peter Engman pratat med berättade om att de sett grodor och andra små kräldjur, trots värmen.
– Jag tror att den starkaste upplevelsen var att se hur djuren återvända från sin flykt från lågorna, men den utbrända bilen och timmerbilen som stod kvar var en stark påminnelse om hur snabbt livet kan ändras, avslutar Peter Engman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar